Acid formic

135.00
MDL
Acidul formic este singurul tratament cunoscut până la această dată care omoară parazitul varoa în celulele cu puiet.

Mod de ambalare: flacon de 1 L.
Concentratia: 85%

In 100g acid formic de 85% se afla 85 g acid formic pur.Concentratia de 60 % se obtine astfel:

Pentru a obtine 1 l acid formic de 60% concentratie este nevoie de un recipient de sticla de 1l in care turnam prima data 100 ml apa distilata, adaugam apoi 589,2 ml acid formic de 85% , dupa care se completeaza pana la 1000 ml tot cu apa distilata. Acidul se toarna in apa si nu invers fiindca se poate degaja caldura care sa duca la spargerea recipientului.

Folosire- vaporizatorului pentru acidul formic are avantajul unui control mai precis al aplicării consatante şi economice a tratamentului şi al unui efect mai îndelungat. Se foloseşte acid formic la concentraţia de 60%. Se urmăreşte cantitatea de acid evaporată în timpul primei zile a tratamentului şi dacă aceasta depăşeşte 10 ml/zi se regleaza rozeta dispozitivului pentru a micşora suprafaţa de evaporare. Tratamentul este ineficient sub limita de evaporare de 6 ml/zi.
Se lasă urdinişul deschis, se înlătură magaziile. Dacă stupul este prevăzut cu fund anti-varoa se închide subarul de tabla. Tratamentul se începe la primele ore, răcoroase, ale dimineţii. Se poate face trtament cu acid formic atât primăvara, cât şi toamna cu condiţia ca temperatura exterioară să fie între 5 şi 30 grade Celsius. Dacă la sfarşitul lunii Iulie căderea naturală de acarieni este în medie mai mică de 10 bucăţi/zi la stupul pe 10 rame se renunţă la tratamentul din August, facându-se numai cel din Septembrie.
Căderea naturală de acarieni se verifică cu foaia cu margarină cel puţin săptămânal pentru a ţine sub observaţie tendinţa de infestare a stupilor.

Reguli de prim ajutor:
Piele. Dezbrăcaţi imediat hainele contaminate. Spălaţi zona afectată cu săpun sau un detergent slab şi multă apă. Dacă apare arsură se aplică compresa sterilă şi se consultă de urgenţă medicul.

Ochi. Se spală ochii imediat cu apă din abundenţă. Se acoperă ochii cu comprese sterile, se consultă de urgenţă medicul.

Ingerare. Nu provocaţi voma. Beţi o cantitate mare de apă sau lapte. Dacă apare voma se administrează repetat lichide. Nu încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă doctorul.

Inhalare. Scoateţi victima din zona contaminată. Dacă respiraţia s-a oprit curătaţi căile respiratorii şi începeţi respiraţia artificială. Nu încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă medicul.
S-ar putea să te intereseze
Made on
Tilda